Activiteiten voor dementerende ouderen

Fruffel tafelkleden

Voor mensen met Alzheimer of een andere vorm van dementie, is gezamenlijk voelen en frunniken aan een Fruffel tafelkleed een fijne activiteit. De verschillende stoffen en materialen nodigen uit om onderzocht te worden en stimuleren de zintuigen. Dankzij het elastiek aan de onderkant van het kleed, kan het goed vastgezet worden aan het tafelblad, waardoor er niets op de grond valt.

Begeleiders en verzorgers worden ontlast als mensen op een prettige manier aan tafel bezighouden en vermaakt worden. Er komt daardoor tijd vrij die aan iemand gegeven kan worden die het op dat moment net even wat harder nodig heeft.

Op het Fruffel tafelkleed zijn allerlei activiteiten voor dementerende ouderen te vinden, zoals veters strikken, ritsen die open en dicht kunnen, houtje touwtje enzovoorts. En voor de zintuigen is er net zoveel te beleven:

 • zicht
  zien van de verschillende stoffen, kleuren en materialen
 • tast
  het voelen aan de stoffen en materialen
 • gehoor
  luisteren naar de geluiden van belletjes, knisperfolie en andere geluidsmakers
 • reuk
  er kan op verzoek zelfs geur toegevoegd worden, bijvoorbeeld door doekjes die besprenkeld zijn met etherische olie eraan vast te maken

Fruffel tafelkleden worden op maat gemaakt en ‘werken’ altijd

Alle Fruffel tafelkleden worden op maat gemaakt, met inbreng van de klant. De fruffelaars bepalen mede wat de vorm wordt en welke materialen er gebruikt worden, om alles nog persoonlijker te maken. Eigen spulletjes kunnen later aan het kleed vastgemaakt worden, dankzij diverse lintjes en lusjes.

Eigenlijk is een Fruffel tafelkleed een extra kracht op de afdeling. Altijd aan het werk en geen ziekteverzuim. Hooguit één dagje ertussenuit om gewassen te worden.

Dat wassen kan op 40 graden, gewoon in de wasmachine, in een waszak of kussenhoes. Om uitlopen van de kleuren te voorkomen, doe je er voor alle zekerheid een colorcatherdoekje bij. Let op: Verwijder van tevoren losse attributen!

Kleurige Fruffel tafelkleden voor verschillende dementie gradaties

Van goede/fijne motoriek (nog activiteiten kunnen doen, zoals het openmaken van een rits, het strikken van een vetersluiting of het werken met een kliksluiting) t/m slechte motoriek (bijvoorbeeld alleen kunnen voelen aan stof en reliëf) – al deze mensen hebben er baat bij.De Fruffel tafelkleden zijn er in allerlei vrolijke, felle kleuren, zoals Aqua, Lila en Oranje.

De ondergrond van ongebleekt katoen is neutraal en rustig. Wit is al snel té wit en scherp voor iemand met dementie.

Fruffel Tafelkleed
Dit is een voorbeeld van een Fruffel tafelkleed voor een tafel van 90 x 90 cm
Fruffel tafelkleed - hoek
Het Fruffel tafelkleed kan stevig aan de tafelrand worden vastgezet door een extra strook met elastiek aan de onderkant van het kleed

Praktische oplossing en therapeutisch hulpmiddel

Het tafelkleed kan op een laagdrempelige en speelse manier ingezet worden. Door met de handen over het kleed te bewegen, ontspannen mensen en worden ze rustiger. Voel zelf maar eens aan bont als je gestrest bent – je wordt er bijna ongewild rustig van.

Het Fruffel tafelkleed activeert tegelijkertijd de zintuigen, waardoor de hersenen aan het werk gezet worden. Regelmatig herkennen mensen materialen, bijvoorbeeld iemand die vroeger gehaakt heeft en een gehaakt bloemetje ziet en voelt. Of er komt ineens een herinnering op aan iets of aan een bepaalde periode.

Het is een therapeutisch hulpmiddel, een praktische oplossing en het verhoogt de levenskwaliteit van zowel de persoon met dementie als de begeleiders en verzorgers.

Vlamvertragende stoffen

De veiligheidsvoorschriften in verzorgingshuizen zijn streng. Logisch dus dat daar rekening mee wordt gehouden. Voor zowel de Fruffel tafelkleden als wandkleden geldt dat ze ook – geheel of gedeeltelijk – gemaakt kunnen worden van vlamvertragende stoffen.

De vlamvertragende eigenschappen zijn verweven IN de stoffen. Wij impregneren bewust niet. Los van het feit dat je dat er zo weer uitwast, voelen geïmpregneerde stoffen minder fijn aan. Onze manier is dus beter én zorgt ervoor dat de stoffen prettig blijven aanvoelen.

Zijn vlamvertragende stoffen saai? Absoluut niet! Dat is ook wel te zien aan de voorbeelden die op deze website staan. Ze zijn stevig en sterk en doen qua kleurintensiteit niet onder voor andere stoffen.

Fruffel garantie

Op alle Fruffels is een herstelgarantie van een jaar van toepassing. Dit betekent dat als een naad of attribuut losgetrokken wordt, de Fruffel teruggestuurd kan worden voor gratis reparatie. Als dat niet lukt, wordt er naar een passende oplossing gezocht.

Meer informatie en/of contact opnemen

Wil je meer weten over de Fruffel en/of mij? Lees alles over het ontstaan van de Fruffel en over mij.

Fruffels zelf zien en vooral voelen, is natuurlijk het beste. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak, zodat jij en je collega’s het zelf kunnen ervaren.