Multifunctionele Fruffel doekjes

Waarom en voor wie

Mensen met dementie in de 3e en 4e fase kunnen erg in zichzelf teruggetrokken raken of onrustig worden door een gebrek aan zintuiglijke prikkels. Fruffels zijn gericht op sensomotorische stimulatie:

Aaien over, knijpen in en drukken op kleurrijke linten, knopen en zachte & ruwe lapjes stof, maakt mensen met dementie rustiger én prikkelt hun zintuigen, zodat ze alerter blijven. Een multifunctioneel Fruffel doekje is dan ook een fijn en nuttig cadeau voor dementerenden.

Het is een hart. Of is het een eendje? Of…

De hartvorm van dit multifunctionele Fruffel doekje is heel symbolisch. Een mooi en teder cadeau voor een dierbare. De ontvanger bepaalt zelf wat hij of zij er verder in ziet. Met een klein beetje fantasie zie je al snel een eendje (buig je hoofd maar eens ietsjes naar links). Of een schoen. Of een hondenkop. :-)

De verschillende (structuur)stoffen, verrijkt met touwtjes, lusjes, bandjes, franjes en knopen, nodigen uit om aan te voelen en frunniken. Daar wordt de fruffelaar rustig en ontspannen van. Ideaal dus voor mensen met onrustige vingers. En verschillende zintuigen, zoals zicht en tast, worden erdoor gestimuleerd. Verder zijn de doekjes in de loop van de tijd uitgebreid met een vakje met speciaal knisperfolie en een paar vrolijke franjes aan de rand van het doekje voor nog meer tastplezier.

Maar met dit Fruffel doekje kan nog meer

Door het lusje om de knoop heen te doen, krijgt het ineens een hele andere vorm. Daardoor ontstaat er bijvoorbeeld een aaibaar armmanchet. Dan is het net alsof je over een diertje aait. En de Fruffel kan zo ook niet op de grond vallen.

De touwtjes kunnen gebruikt worden om mee te vlechten of de Fruffel ergens aan vast te maken. Bijvoorbeeld aan de (rol)stoelleuning of de eigen pols. Het kan zelfs ook als (hippe!) slab gebruikt worden.

Hangen de touwtjes in de weg? Dan kunnen ze door het lusje aan de onderkant gehaald worden. Dat is ook nog eens een leuke bezigheid voor de bezitters van deze Fruffel doekjes. In de praktijk zullen vast en zeker nog meer functies bedacht worden.

Kijk maar eens naar deze korte video:

 

Materiaal en wassen

Het Fruffel doekje heeft een zachte fleece achterkant. Het heeft een niet te dikke molton tussenvulling. Op deze manier is het makkelijker mee te nemen en kan er fijn mee in de handen gefrommeld worden.

De Fruffel kun je wassen in de wasmachine, op 40 graden. Doe ‘m wel even in een waszak of kussensloop, met eventueel een colorcatcher doekje erbij om kleurverloop te voorkomen.

Fruffel doekje in opdracht laten maken

Deze Fruffel doekjes worden ook in opdracht gemaakt. Het is bijzonder om iemand een Fruffel te geven die gemaakt is van (kleding)stoffen waar een herinnering aan vastzit voor diegene. Zo krijgt de Fruffel nog een andere functie, zowel voor wie het cadeau krijgt als later voor de familie… Herinneren.

Bestellen

De doekjes kunnen besteld worden in de Fruffel webshop en bij Dementie-winkel.nl.

Gaat het om een persoonlijke opdracht of wil je graag wat meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op.

Meer lezen

Als je meer wilt lezen over (het doel van) de Fruffels en/of mij: