Fruffel doekje nieuwe stijl

Een bijzonder cadeau voor mensen met dementie: het Fruffel doekje nieuwe stijl

Waarom een Fruffel doekje ‘nieuwe stijl’? Het voorgaande, vierkante Fruffel doekje leek teveel op een knuffeldoekje voor kinderen in plaats van een bijzonder cadeau voor mensen met dementie.

Op zich is er niets mis met reguliere knuffeldoekjes, maar Fruffels zijn natuurlijk wel iets heel anders. Ze zijn bedoeld voor mensen met Alzheimer of een andere vorm van dementie. Dat moet wat mij betreft overduidelijk zijn. Kortom, er was een nieuw doekje nodig en dat is er nu!

Een nieuw Fruffel idee op een ongepast moment

Zoals het zo vaak gaat met ideeën: ze ontstaan op de meest vreemde momenten. In dit geval tijdens het… strijken. Boven de strijkplank bedacht ik ineens dat het iets moest worden met ronde, zachte vormen. Hup, weg met dat strijkgoed en hier met pen en papier!

Het is een hart. Of is het een eendje? Of…

Fruffels zijn er om het leven van mensen met dementie fijner te maken. Daar gaat het uiteindelijk om. Dat is het doel wat ik een warm hart toedraag. M’n schets kreeg misschien wel daardoor bijna als vanzelf een hartvorm.

Heel symbolisch. En het is een mooi en teder cadeau voor een dierbare.

De ontvanger bepaalt zélf wat hij of zij er verder in ziet. Met een klein beetje fantasie zie je al snel een eendje (buig je hoofd maar eens ietsjes naar links). Of een schoen. Of een hondenkop. :-)

De vorm kan gemaakt worden van verschillende (structuur)stoffen die lekker aanvoelen. Aangevuld met touwtjes, lusjes, bandjes en één of meerdere knopen. En misschien zie jij net als ik in deze voorbeelden de mogelijkheid om persoonlijke kledingstoffen te gebruiken.

Wat kun je allemaal doen met het nieuwe Fruffel doekje?

Al ziet het er niet meer zo uit, het Fruffel doekje kan natuurlijk wel gewoon als knuffeldoekje gebruikt worden. Het geeft rust en zorgt voor ontspanning als aan de verschillende soorten stofjes gevoeld en gefrunnikt wordt. Zicht en tast worden erdoor gestimuleerd.

Met dit Fruffel doekje kun je nog veel meer. Door het lusje om de knoop heen te doen, krijgt het ineens een hele andere vorm. Daardoor ontstaat er bijvoorbeeld een aaibaar armmanchet. Dan is het net alsof je over een diertje aait. En de Fruffel kan zo ook niet op de grond vallen.

De touwtjes kunnen gebruikt worden om mee te vlechten of de Fruffel ergens aan vast te maken. Bijvoorbeeld aan de (rol)stoelleuning of de eigen pols. Het kan zelfs ook als (hippe!) slab gebruikt worden. Ik denk dat er in de praktijk nog meer functies bedacht zullen worden.

In dit filmpje worden er alvast een paar gedemonstreerd:

Handig in gebruik en eenvoudig zelf te wassen

Het Fruffel doekje heeft een zachte fleece achterkant. Het is bewust niet extra gevoerd met een volume tussenvulling. Op deze manier is het makkelijker mee te nemen en een doekje als dit kun je zo fijn in de handen frommelen.

Hangen de touwtjes in de weg? Dan kunnen ze door het lusje aan de onderkant gehaald worden. Dat is ook nog eens een leuke bezigheid voor de bezitters van deze Fruffel doekjes.

Ook deze Fruffel is te wassen in de wasmachine, op 40 graden. Doe ‘m wel even in een waszak, met eventueel een colorcatcherdoekje erbij om kleurverloop te voorkomen.

Checken of het doekje niet meer afgeeft? Leg de Fruffel in warm tot heet water. Als het water kleurloos blijft, kan het colorcatcher doekje achterwege blijven.

Fruffel doekje in opdracht laten maken

Deze Fruffel doekjes worden ook in opdracht gemaakt.  Het maakt het extra bijzonder om iemand een Fruffel te geven die gemaakt is van (kleding)stoffen waar een herinnering aan vastzit voor diegene. Zo krijgt de Fruffel nog een andere functie, zowel voor wie het cadeau krijgt als later voor de familie… Herinneren.

Contact opnemen en/of meer informatie

Neem gerust contact op als je vragen hebt over het Fruffel doekje of er één wilt aanschaffen voor een dierbare. Ze zijn ook via de webshop op deze website te bestellen.

Als je meer wilt lezen over (het doel van) de Fruffels en/of mij: