En het is een… Fruffel!

Het voelt een beetje als een geboorte – in ieder geval is het ontstaan vanuit passie en kan ik het van de daken schreeuwen :)

Soms komen nieuwe dingen zó bijzonder op je pad….

Een tijdje geleden zag ik heel toevallig een foto van een oudere mevrouw die met een blij gezicht een quilt vasthield. Uit de kopregel dacht ik te halen dat zij rust had gevonden door op haar leeftijd nog te gaan quilten. ‘Wat mooi’ dacht ik nog – ik vind het altijd inspirerend als iemand op latere leeftijd nog nieuwe dingen durft te ondernemen.

Het bleek echter te gaan om een demente bejaarde die rust vond met de zogenaamde Touch Quilt die ze in haar handen hield.
Het artikel ging erover dat een Touch Quilt – samengesteld uit stofjes in verschillende structuren – rust kan geven aan mensen met Alzheimer of een andere vorm van dementie.

Door met hun vingers de stofjes te voelen en erover te bewegen heeft het een rustgevende werking.  Verder bevordert het de tastzin en stimuleert het verschillende hersengebieden.

Ik herkende meteen wat mijn moeder ook doet. Altijd frunniken en frummelen aan haar rok en sleutelbos of wat ze ook maar in haar handen heeft. Zelfs als ze door een foto-album bladert, aait ze tegenwoordig over elke foto.

Geboeid heb ik het artikel gelezen. Ken je dat gevoel dat je onmiddellijk weet dat iets niet voor niets op je pad is gekomen?
Nou, dat had ik dus! Ik voelde het in al mijn vezels!

Ik ben me op internet gaan verdiepen in de wereld van de Touch Quilts (ook wel Fidget Quilts genoemd – deze zijn aangevuld met lintjes en andere attributen om aan te frunniken) en ik werd steeds enthousiaster!

Omdat er op Nederlandse sites weinig over te vinden is heb ik contact gezocht met de Alzheimerstichting en activiteitenbegeleiders die veel met demente bejaarden werken.

Er werd enthousiast gereageerd op de eerste probeersels.
Een paar reacties: ‘Wat zijn ze leuk!’ ‘Ze zijn niet betuttelend’ ‘Je ziet dat ze met respect voor de (oudere) patiënt gemaakt zijn’ ‘Kijk, ik zit zelf ongemerkt ook al te frunniken!’ en (uiteraard… ;)) ‘Wat zijn ze mooi afgewerkt!’
Er werden zelfs al namen genoemd ‘dit is echt iets voor meneer huppeldepup of mevrouw die-en-die’.

Je snapt dat ik hier alleen nog maar gemotiveerder door werd!

De afgelopen weken heb ik wat ideeën uitgewerkt en zijn de eerste Fruffels klaar om voor plezier en rust te gaan zorgen.

En er is voor ieder wat wils!

Er zijn inmiddels:

 • Fruffel kleden – bijvoorbeeld om over de benen te leggen
 • Fruffel kussens – om op de bank te leggen, maar óók lekker voor op schoot door het gewicht
 • Fruffeldoekjes – kleiner en daardoor handzamer om overal mee naartoe te nemen
 • Fruffel etuitjes – om dierbare spulletjes in te bewaren

Dat zijn nog eens cadeautjes waar je een Alzheimer patiënt blij mee kunt maken!
En doordat ze de patiënt rust geven is het ook fijn voor de directe omgeving.

En dit is nog maar het begin! Er zitten nog zoveel ideeën in m’n hoofd die omgezet gaan worden in nieuwe Fruffels.

Persoonsnamen

De keuze voor persoonsnamen voor de Fruffels is niet toevallig. Op het moment dat een Fruffel een (persoons)naam heeft, gaat het als het ware leven en schept het sneller een band met de Alzheimer patiënt. Het wordt een vriendje, een maatje. Daardoor wordt de behoefte aan tederheid en geborgenheid gevalideerd.
Uiteraard kan ook een eigen naam bedacht worden, die meer aansluit bij de belevingswereld van de persoon in kwestie.

Materialen

Net als bij alles van GoodsToRemember werk ik ook bij de Fruffels graag met gerecyclede materialen aangevuld met nieuwe stofjes en accessoires.
De meeste spullen krijg ik van familie  en vrienden, die me inmiddels weten te vinden als de kledingkast weer wordt opgeruimd.

Wat ik altijd kan gebruiken:

 • Spijkerbroeken
 • Overhemden
 • Kralen
 • Knopen (vooral gekleurde)
 • Kunstbont in allerlei kleuren
 • Kanten kleedjes en randjes
 • Lintjes
 • (Sier)band

Dus, heb je nog wat liggen om weg te doen en woon je in de buurt van Nieuwegein? Ik houd me aanbevolen!

Je maakt niet alleen mij, maar ook de mensen die ik kan helpen met de Fruffels blij.
Oh ja, hoe ik aan het woord Fruffel kom?

Het is een combinatie van Frummelen, Friemelen, Frommelen – het heeft het zachte van een Knuffel én het is zonder kunstgebit uit te spreken ;)

Meer lezen?

Als je meer wilt lezen over (het doel van) de Fruffels en/of mij: