Vlamvertragende stoffen saai? Welnee!

Na het bedenken en uitwerken van de wand– en tafelkleden voor verzorgingshuizen, bedacht ik me ineens dat het heel mooi zou zijn om die Fruffels van 100% vlamvertragende stoffen te maken. Daarmee kom ik tegemoet aan de strenge brandbeveiligingseisen van de brandweer.

Maar… dat betekent wel een hele andere werkwijze. Geen probleem. Ik ben nooit bang geweest voor nieuwe uitdagingen, dus ook hier duik ik vol in! :-)

Van tast naar kleur

Voorheen zocht ik Fruffel stoffen uit op de tast. Nu kijk ik meer naar de kleuren. De structuur kan er namelijk op een later moment in aangebracht worden door het gebruik van:

  • stiksels
  • tunneltjes
  • rouches
  • plooitjes
  • en natuurlijk de bekende lusjes waar van alles aan gehangen kan worden

Qua kleuren is er genoeg keus. Het voordeel van de Trevira stoffen waarmee ik werk, is dat de kleuren heel helder en kleurvast zijn.

De vele voordelen van Trevira stoffen

  • ze zijn permanent vlamvertragend, wat betekent dat het niet geïmpregneerd is
  • de vlamvertragende vezels zijn in de stof geweven – je wast het er dus ook niet uit
  • waar geïmpregneerde stoffen niet fijn zijn voor de huid, zijn de Trevira stoffen juist erg huidvriendelijk
  • Trevira stof is ontzettend sterk en slijtvast

Voor de Fruffels maak ik gebruik van de stoffen die zo natuurlijk mogelijk aanvoelen en bijna niet te onderscheiden zijn van katoen. En daarvan dan weer een stevige variant die niet kreukt. Nóg een groot voordeel!

Veel van de Trevira stoffen zijn antibacterieel. Je kunt je voorstellen wat daar het voordeel van is! Zeker als de Fruffels door meerdere personen gebruikt worden.

Wat zeker in het geval van de Fruffel wandkleden interessant is, is dat de stoffen zogenoemde akoestische  stoffen zijn. Deze stoffen absorberen geluid en hebben daardoor een geluiddempende werking. Een paar Fruffel wandkleden in een kale gang die hol klinkt, maken dan ook een groot verschil.

Vlamvertragende stoffen saai? Welnee!

Kijk maar eens naar deze selectie stoffen. En dit is nog maar een kleine greep uit de voorraad!

Contrasterende kleuren

Ik werk graag met contrasterende kleuren. Het zicht van mensen met Alzheimer of een andere vorm van dementie wordt naarmate de ziekte vordert namelijk vaak slechter.

Je kunt dat effect zelf ervaren door je ogen tot spleetjes te knijpen en door de wimpers heen te kijken. Dan zie je dat kleuren die dicht bij elkaar liggen al snel in elkaar overgaan.

Fruffels op maat

Overigens kan ik op verzoek alles maken. Dus is er een reden (bijvoorbeeld voor de uitstraling van een verpleeghuisgang) om op een andere manier een stoffen- of kleurencombinatie te maken, dan kan ik daar zeker rekening mee houden.

Met meer of minder vlamvertragend kan ik eveneens rekening houden. Misschien wil je toch graag een stukje bont toevoegen. Of een herkenbaar ribstofje of fleece (voelt ook zo lekker aan). Dat kan allemaal. Ik vind het leuk om in opdracht te werken en zoveel mogelijk aan de wensen van de opdrachtgever te voldoen.

Meer informatie en/of een afspraak maken

Neem gerust contact op als je meer wilt weten of vragen hebt over de Fruffels en vlamvertragende stoffen.

Als je meer wilt lezen over (het doel van) de Fruffels en/of mij: