Klanten aan het woord

Voor twee prachtige handen, die niet meer weten dat ze handen zijn, met onrustige vingers die toch iets vast willen houden, zocht ik hulp!
En al zoekende kwam ik terecht bij www.fruffel.nl van Ageeth Jak.
Verder zoeken was niet meer nodig, dit was precies dat wat ik nodig had, Fruffels!!
Prachtige kussens en doekjes, gemaakt in heldere, goed van elkaar te onderscheiden kleuren, met een uitdagend afwisselend materiaal gebruik.
De tastende vingers voelen wafeltjes-, ribbeltjes-, en superzachte stoffen.
Ritsjes, knopen, touwtjes, ringetjes, lusjes, en houten kralen gevlochten in macramé.
Alles prachtig stevig afgewerkt en zichtbaar met liefde gemaakt!

Die twee prachtige handen zijn van onze oudste zoon, 51 jaar geleden geboren met het syndroom van Down, en nu flink getroffen door Alzheimer.
Hij fruffelt heel wat af! De touwtjes en de macramé zijn veruit favoriet.
Een grote knoop is voor hem een knop. Hij drukt erop, en gaat er dan in praten.

Zo blij dat Ageeth met haar prachtige Fruffels op ons pad kwam!!
De mooie handen vinden nu weer bezigheid die rust geeft, en wij zien onze lieve zoon met Alzheimer knuffelen met zijn fruffeldoekje en horen hem dan de weinige woorden zeggen die hem nog resten: “oh, heerlijk!”

Dankjewel Ageeth!!!

Greet Breugem-Krol

 

 

Fruffel wandkleden 

Mijn dementerende moeder woont op de PG van een verpleeghuis waar bewoners, verzorgenden en de families met elkaar in samenspraak zijn hoe de leefomgeving van de bewoners steeds meer op hun behoeften kan worden afgestemd. En hoe familie en bekenden daarin kunnen participeren.

Mij werd gevraagd om eens na te denken over wandkleden met aansprekende, eenvoudige en herkenbare afbeeldingen in diverse kleuren. Het doel was de gangen wat op te fleuren en de bewoners als het ware uit te nodigen erheen te lopen. Als doel op zich, maar ze ook van dichtbij te kunnen bekijken en aan te kunnen raken. Daarnaast was het belangrijk dat de stoffen en materialen qua structuur van elkaar verschilden, zodat de bewoners bij aanraking geprikkeld zouden worden tot nader onderzoek.

Omdat ik zelf nog geen echte voorstelling had van hoe ik dat aan moest pakken, ging ik zoeken op internet en kwam, verrassend genoeg, al snel bij de vrolijke site van Ageeth terecht. Ze noemt haar creaties ‘Fruffels’. Een naam die mij bijzonder aanspreekt omdat het precies aangeeft wat het voor dementerenden kan doen.

Het feit dat de stoffen die zij gebruikt ook nog eens brandvertragend zijn was een eye opener voor mij. Daar zou ik niet aan hebben gedacht.

Gaandeweg ontstond er een leuk over en weer e-mail contact, dat uiteindelijk uitmondde in de vraag of zij twee wandkleden zou willen maken.

Vooraf had ik een eenvoudig schetsje gemaakt aan de hand van de vele voorbeelden van haar werk en zelf nog wat ideeën eraan toegevoegd en deze haar toegezonden, maar zij kreeg de vrije hand.

Toen de wandkleden klaar waren is zij helemaal naar het verpleeghuis gekomen om ze te presenteren en het gebruik ervan uit te leggen.

Het resultaat overtrof de hoog gespannen verwachtingen. Naast het feit dat de wandkleden heel uitnodigend zijn om naar te kijken is het een feest om ze aan te raken, ze te onderzoeken. Ageeth heeft aan alles gedacht. Van het ophangsysteem tot het gebruik van stoffen; van de details op het wandkleed tot de kleurstellingen. Ook heeft zij de sfeer van de schets goed weten weer te geven. De wandkleden zijn als hoezen afneembaar en te wassen.

 

Naast dit alles is Ageeth een enthousiaste, professionele creatieveling die haar ontwerpen zorgvuldig overweegt en afwerkt. Het is duidelijk dat zij zich in de belevingswereld van dementerenden heeft verdiept en dat haar creaties, heel belangrijk, veilig gebruikt kunnen worden.

We zijn, niemand uitgezonderd, erg blij met dit resultaat en wellicht komt er in de nabije toekomst een ‘Fruffel’ tafelkleed van haar hand, zodat de bewoners ook gezamenlijk , als activiteit , kunnen ‘fruffelen’.

Ageeth, het is op alle fronten een groot succes geworden. De wandkleden beantwoorden aan alle gestelde doelen met als belangrijkste doel dat het de bewoners uitnodigt ermee bezig te gaan. Dat is gelukt. Dit had ik zelf nooit voor elkaar gekregen. Geweldig bedankt en veel succes.

Ditte

 

Dag Ageeth,

Toen ik de eerste keer in aanraking kwam met jou, voelde ik direct dat de drive waarmee jij je nieuwe onderneming liet groeien een innerlijke noodzaak had.

Alle stoffen werden met zorg uit een bak getild, bevoeld, en met vakmanschap, zeer nauwkeurig afgewerkt, juist gecombineerd en door jou passie leven ingeblazen. Niet langer was het nog een stukje stof of knoop, maar ontstond er opeens een hele familie.
Voor mijn werk als miMakker Flups mocht ik Juliëtte en Harm adopteren.

Juliëtte, een dame die er van houdt om er mooi uit te zien, maar zeker ook haar zachte kant heeft… en juist deze Fruffel dame is menigmaal de reddende engel als er door zachte, dementerende handen een koffievlekje weggepoetst moet worden of als er in de beleving van een dementerende dame een ondergelopen kelder droog gemaakt moet worden. Juliëtte neemt het allemaal in haar op, om daarna als toetje nog een rondje wasmachine te doen! Uiteraard komt ze daar weer onberispelijk uit te voorschijn, klaar om weer bevoeld, geaaid te worden en mee uit werken te gaan….

Dan Harm, toch een beetje mijn oogappel. Deze Fruffel leeft zijn eigen leven, dan hangt hij weer ondersteboven aan een arm of rolstoel, maar hij is een echte durfal en laat zich ook gewoon bekijken, zonder enige schroom, of ligt hij regelmatig prinsheerlijk bij een dementerende dame in bed, lekker tegen elkaar. Door zijn grote ogen is hij erg in trek bij de dames. En hij kan ook heel goed dansen…Of geeft hij de dames nog even de mogelijkheid om de veters te vlechten of er heerlijk mee te friemelen. Heerlijk, wat kan dat rust brengen.

Nou je ziet, Ageeth dat wat jij met passie creëert , door mij als miMakker Flups graag gebruikt wordt, omdat we hetzelfde doel ermee bereiken, rust brengen…

Ga vooral door met je creatieve, bijzondere, collectie, ik hoorde dat er alweer een nieuwe telg geboren is …. Proficiat, ook namens Juliëtte en Harm.

Trudy Dekkers, miMakker Flups