Over mij

Van je hobby je werk maken. Voor velen is het een droom. Voor mij is het een droom die uitgekomen is.

Ik ben Ageeth Jak

Ageeth Jak

Altijd gezegd dat ik vaker achter de naaimachine zou willen zitten, als ik daar de tijd voor had…

In 2013 nam ik een besluit. Ik koos voor wat ik het liefste wilde doen: werken in mijn eigen bedrijf als naaister en ontwerpster.
En dat is de beste stap die ik in mijn werkende leven heb gemaakt!

Nu doe ik de hele dag wat ik het allerfijnste vind om te doen: het ontwerpen van Fruffels en het tastbaar maken van herinneringen in de vorm van quilts, herinneringskleden en kussens voor GoodsToRemember.
En ik maak anderen blij met wat ik maak.

Rode draad

Mijn hele leven heb ik het gevoel gehad dat ‘rust’ (in mijn hoofd) mijn rode draad is. Iedere keer kwam dat woord ‘rust’ naar boven. Als mensen met de mooiste missies vroegen wat mijn missie in dit leven was, dan zei ik: “rust”.
Uiteindelijk zou ik de rust vinden in een hele andere context dan ik toen dacht.

Mijn moeder leerde mij handwerken. Zij maakte kleding voor mijn broertjes en zusje. Ik zat naast haar en maakte poppenkleertjes van de restjes stof.

Gevoel

Ik ben altijd blijven handwerken. Vooral op naai- en patroontekengebied volgde ik allerlei cursussen. En sinds ik voor mezelf ben begonnen, neemt de creativiteit extra toe.

Nu weet ik door de nodige levenslessen, dat je steeds dichter bij datgene komt wat je in je jeugd al wist. Gewoon door je gevoel te volgen.

GoodsToRemember

Via mijn bedrijf GoodsToRemember werk ik met gerecyclede kleding. Vooral met kleden en dekens van kleding, gordijnen, dekbedovertrekken van levende personen.

Zo ontstaan onder mijn handen en de naaimachine allerlei producten – zoals kussens en quilts – die bol staan van de verhalen. Ze rijgen herinneren aan elkaar door het gebruik van babykleertjes, gordijnen of bijvoorbeeld de rokken van een moeder.

Al mijmerend achter de naaimachine stelde ik mezelf op een dag de vraag: Wat vind ik nu echt het allerleukste aan mijn werk? Dit is wat ik opschreef:

  • het verzinnen van nieuwe dingen en oplossingen waarin ik mijn creativiteit helemaal kwijt kan
  • iets wat elke keer weer anders kan zijn en wat daardoor voor mij ook niet snel gaat vervelen
  • iets waarbij ik helemaal op mijn gevoel kan afgaan en waar ik me in kan verliezen (die flow vind ik zó lekker)
  • een vorm vinden waardoor herinneringen tastbaar worden en wat mensen echt blij maakt. Waarmee ik ze echt iets te bieden heb.

Kort hierna zag ik heel toevallig een foto van een oudere mevrouw, die met een blij gezicht een quilt vasthield.
Ze had rust gevonden met de zogenaamde Touch Quilt. Niet rust in de zin van dat handwerken haar rustig maakt, maar in een heel andere betekenis.

Op dat moment viel alles voor mij op zijn plaats. Ik was terug bij het woord dat me elke keer weer inviel: rust.
Bovendien herkende ik meteen wat mijn moeder ook doet. Altijd frunniken en frummelen aan haar rok en sleutelbos of wat ze ook maar in haar handen heeft.

Dit inspireerde en inspireert me bij het ontwerpen en maken van een uniek handgemaakt product: De Fruffel

Ik maak het in allerlei vormen:

  • kleden
  • kussens
  • doekjes
  • etuis

Met stofjes in verschillende structuren en aangevuld met onder andere lintjes, lusjes, knopen of ritsjes.
In opdracht stel ik de Fruffel samen uit persoonlijke stoffen en materialen.

Ik maak de Fruffel speciaal voor mensen die last hebben van overprikkeling en onrust bij dementie. Het ontspant ze door erover te aaien en aan te frunniken. Ook kan het herinneringen bij hen oproepen.

Een Fruffel geeft rust…

Meer lezen

Als je meer wilt lezen over (het doel van) de Fruffels en/of mij:

Wil je op de hoogte blijven en weten wanneer er een nieuwe blog gepubliceerd is? Schrijf je dan in voor de Fruffel nieuwsbrief.