Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerpen van de Fruffel is dat het mensen valideert.
Misschien denk jij: “Mooi woord, maar wat bedoel je er precies mee met betrekking tot de Fruffel en mensen met dementie.”
Dat ga ik hier uitleggen.
Valideren
Valideren is de vaardigheid waarmee je als het ware in de huid van de ander kruipt.
Je laat de ander voelen dat je de moeite wilt doen om zijn gedrag of mening werkelijk te begrijpen (zonder dat je het met hem eens hoeft te zijn)
Bovendien geeft validering de boodschap aan de ander dat zijn gevoel/beleving er mag zijn. Begrip hebben voor iemands verhaal is overigens niet hetzelfde als de ander gelijk geven. Het blijft zijn verhaal en dat staat naast het jouwe.
Dementie
Als ik bovenstaande vertaal naar mensen met dementie:
Veel mensen proberen iemand met dementie terug te halen naar de werkelijkheid. Maar door de aftakeling van de hersenen is dat voor iemand met een hersenziekte als dementie lastig tot onmogelijk.
Daarom is het – hoe moeilijk dat ook kan zijn – beter om je te verplaatsen in de leef- en belevingswereld van de patiënt. Jij bent namelijk de enige die dat überhaupt kan.
Plukken en frummelen
Als je op die manier kijkt naar wat iemand van nature doet – zoals het plukken en frummelen aan kleding, handen enz., dan valideer je het door het onrustige gedrag te erkennen en te accepteren. Het hoort bij de ziekte.
En in plaats van te zeggen dat iemand z’n handen stil moet houden, kun je iets aanbieden waar hij rustig van wordt. Zoals een doekje of (natuurlijk!) een Fruffel.
Die kan hij in z’n handen houden en ineens is het juist goed wat hij doet! Een Fruffel is namelijk bedóeld om aan te plukken en te frummelen.
Vandaar dus het woord ‘valideren’.
Dat de validerende benadering een vaste plaats heeft verworven binnen de benaderingswijzen voor dementerende ouderen, blijkt ook wel uit dit artikel